Flandern Rundt 2014

Tekst

Skrevet af Christian Jørgensen

En gang i november blev jeg spurgt om jeg havde lyst til at deltage i det legendariske cykelløb Ronde van Vlaandern (Flandern Rundt) for cyklister.

Når man sidder i november og siger ja, da er der laaaang tid til lørdag d. 5. april. Masser af tid til at træne, forberede sig mentalt og så lige træne endnu mere.

Når man så står dér og pakker bil torsdagen inden, begynder tvivlen at melde sig. Har man nu trænet nok? Hvad med de brostenspavéer? Er udstyret i orden? 25 eller 27 mm.?

Men afsted gik det. Jeg fulgtes med 4 andre i 2 biler. Nogle fra min MTB klub Team Hustler Jan Helge Christensen Demant, Niels Henningsen og Klaus Bomholt), samt en enkelt ABC´er (og Hustler) Mikkel Henningsen.

Vi havde forlods valgt at fokusere på den mellemlange distance, idet den helt lange på 275 indledes med kedelige 130 kilometer på lige og flad landevej, mens den mellemlange indeholder alle de "interessante" bakker og brostenspavéer + kombination af begge (jeg mener: der var sgu også brosten på bakkerne).

Vi havde valgt at overnatte på et B&B nær mål. Vi ankom tidligt fredag morgen direkte efter 10 timer på Autobahn, så der blev lige knurret et par timer inden vi måtte op på rammerne for at hente startnumre, samt teste et par af bakkerne: legendariske Koppenberg, Oude Kvaremont og Paterberg. Argh! Det var hårdt! Men de KUNNE køres. Dog med gearing 34-28 eller 34-30.

Vi mødte undervejs en rytter i fuldt Movistar outfit med hørebøffer og det hele. Vi diskuterede kort om det var Valverde eller Quintana, men da jeg åd ham op ad Paterberg måtte vi konstatere at det nok bare var en look-a-like. Jeg havde iøvrigt voldsom kvalme efterfølgende

Efter hjemkomst til B&B gik tiden med klargøring samt et besøg på den glimrende lokale restaurant og indtagelse af ligeså glimrende belgisk øl (ja, ja, øl er god næring for cykelryttere).

Tidligt i kassen og næste morgen ringede vækkeuret klokken alt for tidligt. Jeg havde lagt to sæt tøj klar: langt og kort. Det blev det korte, for ude i horisonten kunne solen anes og det lugtede lidt af tørvejr. Men for s.... hvor var det koldt at køre de første kilometer frem til start i Oudenaarde. Starten var en såkaldt rullende start hvor man blot ankommer og triller gennem porten og over en tidstagningsmåtte. Det gjorde vi så kl. 7:38.

Vi havde en ambition om at følges ad så langt det nu lod sig gøre. Det var så ikke så langt, for der blev kørt rigtigt meget elastik og det tekniske niveau blandt vore medcyklister var ikke lige det højeste på dagen.

Klaus, Niels og Mikkel forsvandt hurtigt ud af syne, mens Jan og jeg fandt rytmen sammen.

Den første runde frem mod første depot indeholdt 3 af de klassiske pavéer RUITERSTRAAT 800 meter, KERKGATE 2650 meter og PADDESTRAAT på 2300 meter. Alle var heftige at køre på og jeg kan sige at det ryster og vibrerer mere end man kan forestille sig. Prøv Williams Plads i Farum 67 gange rundt og så med 35 km/t. Argh! Der var også lige WOLVENBERG 645 meter 7,9 i snit 17,3 maks og MOLENBERG 463 meter 7 i snit 14,2 maks. Begge med brosten (naturligvis).

Vi overhalede dog mange og havde god fart frem mod første depot. Jeg havde valgt at køre med en enkelt flaske undervejs, så jeg skulle have vand i depotet.

Jan punkterede umiddelbart inden depotet og havde defekt pumpe, så det brugte vi noget tid på - da vi troede at det var dækkets ventil der var noget galt med... Først da min CO2 patron blev fyret af kom der gang i sagerne.

Efter depotet var der lige HAAGHOEK på 2000 meter, førend vi slog ind på den del af ruten hvor stigningerne for alvor ville komme.

Det bliver hurtigt en lang opremsning, så jeg vil nøjes med at nævne højdepunkterne LEBERG 950 meter 4,2 i snit 13,8 maks, VALKENBERG 550 meter 8,2 i snit 13 maks, BOIGNEBERG 1050 meter 5,2 snit 12,3 maks, EIKENBERG 1200 meter 5,2 snit 10 maks, KOPPENBERG 600 meter 11,6 snit 22 maks, STEENBEEKDRIES 700 meter 5,3 snit 6,7 maks, TAAIENBERG 530 meter 6,6 snit 15,8 maks, KAPERIJ 1000 meter 5,5 snit 9 maks, KANARIEBERG 1000 meter 7,7 snit 14 maks, KRUISBERG 1875 meter 4 snit 9 maks, KARNEMELKBEEK 1530 meter 4,9 snit 10 maks, OUDE KWAREMONT 2200 meter 4 snit 11,6 maks og til sidst PATERBERG 360 meter 12,9 snit 20,3 maks.

På Koppenberg var der en der drejede 90 grader foran mig og røg af cyklen. Så stoppede toget. Det var umuligt at komme op igen på brostenene, så jeg måtte småløbe, hvilket også var umuligt. Jeg måtte ind og støtte mig til en skrænt og kom igang igen. Heldigvis.

På Oude Kvaremont var jeg presset fordi den er så bandsat lang og med brosten og smalle pasager.

Paterberg var bare ... hård.

Der var til gengæld en masse fede nedkørsler hvor farten kunne komme i vejret.

Teknisk var det rimeligt svært, men takket være MTB træningen kunne jeg "læse" vejen op ad bakkerne og kompensere for de fleste mærkværdigheder som mine medcyklister kunne udsætte mig for. Uforvarende - igen MTB teknikken - røg der da også et par stykker når jeg VILLE frem. Der blev bandet på hollandsk, men jeg var videre.

Men alt i alt et fedt løb. Godt arrangeret og med super afmærkning. Kun en enkelt fejlkørsel fordi vi lå med 60 i timen efter et par hollændere der valgte at køre ligeud hvor vi skulle dreje. Det kostede en millimeter gummi på dækket og jeg måtte "humpe" resten af vejen. Jeg må lære at lade være med at blokere bremserne selvom der står mennesker i vejen...

Vel ankommet i mål tog vi et par fadøl og en nærende lokal burger med ketchup og bløde løg.

Billede nedenfor så I kan se at jeg rent faktisk var i Belgien og rent faktisk promoverede klubben og dens sponsorer.