Le Criquiélion 2014

Le Criquiélion 2014

Skrevet af Christian Jørgensen

Som det måske er kendt for nogle, så drog jeg i week-enden til La Roche-en-Ardenne, for at vise sponsorerne lidt værdi for pengene i det legendariske motionscykelløb Le Criquiélion.


Det fine ved at være selvstændig, er at hjemmekontoret bliver en virtuel størrelse, så undervejs til Belgien formåede jeg faktisk at arbejde en hel del fra bilen. Turen fra Danmark til Ardennerne tager på en god dag cirka 10 timer. Jeg valgte derfor at dele den op med en overnatning i Lübeck, hvorefter turen gik mod Belgien torsdag morgen.

Indkvarteringen var på det lille pitoreske familiehotel Les Genets i selve byen La Roche-en-Ardenne, hvortil vi ankom først på eftermiddagen torsdag. Værten viste beredvilligt plads til cyklen først, hvorefter vi fik værelset med en storslået udsigt over dalen hvori byen ligger. Han ville ikke have penge eller Visa forlods, for som han sagde - og jeg citerer - "You have a pretty face Sir... and now I have your Velo!". Tror ikke man smutter fra regningen dér!

Det viste sig at vi ikke var de eneste udlændinge der havde fået idéen med at cykle dette løb. På hotellet genlød der engelske, flamske og franske gloser (og danske - naturligvis).


I selve byen fyldte danskerne også godt i bybilledet. Vi røg straks ind i nogle kendte ansigter - gemt bag store belgiske ølglas naturligvis - og fik de sædvanlige røverhistorier omkring løbet.

Jeg konstaterede hurtigt at jeg havde glemt mit Garmin pulsbælte hjemme i Farum. Det tænkte jeg at en tur til Liége kunne råde bod på. Men ak. Garmin må have et enormt markedspotentiale i Belgien. Ihvertfald var det Polar overalt. Først i Mediamarkt gav det pote; men da som samkøb med et pulsur til løb. Så fik fruen da også en lille "bonus" med hjem. Iøvrigt kan det anbefales at finpudse / repetere sine franskkundskaber inden man drager til Belgien. Generelt gik det gebrokkent og med skolefransk. Engelsk er bare ikke in.

bla bla bla frem til lørdag og løbsstart:


Som sædvanligt ved belgiske cykelløb er det dels utroligt billigt (startgebyr 25 Euro - og det inkluderer endda en t-shirt og fremsendelse af startnummer med chip pr. post til DK); dels utroligt velorganiseret. Det er blot at møde op og starte. Al trafik er omlagt. Rutevagter til at vise på plads. En flod til at tisse i (!) - nuvel, der var toiletter, men et kosteligt syn at se hundrede cykelryttere (mænd) stå lænet op ad rækværket og lade vandet ned i floden der løber lige forbi. Jeg måtte således også lige prøve det...stress.

I startboksen faldt jeg i snak med en fra Flandern. Han brugte løbet som opvarmning til sin vintersæson: MTB kørsel i vådt strandsand langs Nordsøkysten. Dét lød unægteligt lidt hårdere end det vi sædvanligvis præsterer indendøre om vinteren. Han sled 4 kranksæt op på en vinter, så det var "bare billigst mulige" som han sagde det.

bla bla bla frem til start:

Pistolen lød og vi trillede. Der var vel en små 4.000 ryttere til start. Forrest eliten, derefter vi almindeligt dødelige i den rækkefølge vi selv troede på at vi havde styrke til. Det skulle vise sig at der nok var en del der havde undervurderet denne lille sat.. af et løb, og måske nok burde være startet liiiige lidt længere nede i rækkerne.

Jeg rullede over startmåtten og trykkede på tidstagningen. Mit mål var at gennemføre, dog med skelen til en såkaldt "guldtid", som i min aldersklasse er 6 timer og 30 minutter.

Første bakke kom umiddelbart ude af byen efter 400 meter. Opad, opad og opad. Belgisk asfalt = dårlig! Rigtig dårlig! Enhver betragtning om danske vejes dårlige tilstand blegner fuldstændigt når man prøver de belgiske veje. Men det er jo ens forhold for alle, så det var bare at holde på, og så undgå midterstriben (som reelt var et langt hul i hele vejens længde).Jeg overhalede mange og blev overhalet af færre. Der var mange som hvæsede gevaldigt som følge af kombinationen af høj puls og lav lungekapacitet eller kondi.


Jeg koncentrerede mig bevidst om at holde mig lige under de 80% på stigningerne, og så restituere lidt nedad. Det blev dog hurtigt klart for mig, at også nedkørslerne kunne give noget forskel, hvorfor jeg også dér gav den maks. gas og lå tæt på de 80%. I bunden efter hver nedkørsel fandt jeg så ind i en passende gruppe og kunne slappe af.


De var nogle giftige møghunde af nogle stigninger indimellem; afløst af fede tekniske nedkørsler; afløst af nye giftige stigninger. Det var sådan set rytmen hele løbet igennem. Af interessante højdepunkter kan nævnes: Mur de la Vélomédiane 1.800 m - 8,8% i snit (men den er flad på de 400 m...); La Roche op mod hotellet hvor vi boede og "Kirkebakken" med samlet 7.000 m - 4,0 til 15% i snit; Malempré 800 m - 10% i snit; Roche à Frene 2.000 m med 9,5% i snit (og i tillæg ret sent i løbet) og så lige "bøffen" til sidst, Côte de Beffe 1.600 m - 10,3%. På sidstnævnte var Jørgensen godt sukkermør efterhånden, men jeg vidste at de sidste 10 - 12 kilometer ville være en nydelse af teknisk nedkørsel ned mod målet. Hvis altså ikke det var fordi det var begyndt at p.... ned med regn fra oven. Nedkørsler og regn er dårlig kombi.

bla bla bla frem til nedkørslen, hvor jeg i fin stil - synes jeg da selv - kommer op i nærheden af de skønne 80 km/t og overhaler en del undervejs. Bedst af alt: min tid ser ud til at komme i nærheden af 5 timer og nogle og fyrre minutter! Det inkluderede endda to depoter og fire tissepauser undervejs.


Men ak! Et skarpt højresving og jeg kan høre suset fra målområdet - accelererer op over de 50 km/t og "knald!" da min slange springer. Herefter er det sort for mig, men jeg vædrede åbenbart barrieren med cyklen forrest. Barrieren holdt, cyklen knækkede og jeg fik en uppercut på kinden, yndig førstehjælp, blod i øjnene, tur i ambulance, stik i armene bla bla bla og endte på hospitalet i Marche til en fuld bodyscan. Så er dét prøvet af - og kan ikke anbefales.


Til gengæld har jeg så altså ikke gennemført Le Criquiélion endnu.


Mentalt er jeg derfor allerede i gang med at planlægge en tur i 2015. Anyone? Det kan kun anbefales. Næste gang vil jeg dog sørge for IKKE at styrte.